Om Shieldmaid

Jewelry with a story

Om Shieldmaid

Varumärket Shieldmaid står för berättelser om mod, starka kvinnor och om att våga följa sina drömmar.

Smycken från Shieldmaid bär på en historia. Inspiration till varumärket Shieldmaid och designen av smyckena kommer från starka och äventyrliga kvinnor som det berättas om i nordiska sagor. Kvinnor som redan för tusen år sedan gav sig ut på långa resor och äventyr. De kallades för sköldmöer.

När Anna Odebäck skapade företaget Shieldmaid, gav hon sig själv ut på en helt ny resa i livet. ”Efter 10 år som toppbyråkrat i statsförvaltningen, fattade jag äntligen mod till mig och klev på den där båten som tålmodigt låg och väntade i hamnen. Med modet från alla de kvinnor som vågat ge sig iväg på okända äventyr före mig, så kastade jag loss och seglade iväg. Resultatet blev Shieldmaid.”

På hösten 2013 grundades företaget Shieldmaid på Södermalm i Stockholm. Året därpå flyttades verksamheten till Skåne. Shieldmaid har idag ett ben i Stockholm, dess vibrerande puls och trender, och ett ben i Skånes inspirerande natur och lugn.

Företaget fick en flygande start med flera designutnämningar inom smyckebranschen. Redan första året var Shieldmaid nominerad till BRAND NEW på Copenhagen Jewellery & Watch Show. Samt Precious talent på branschmässan Precious Fair i Stockholm.

I september 2015 fick företaget ta emot det prestigefyllda priset Talent of the year 2015, smyckesbranschens pris för talangfulla designers i Norden.

Smyckena har på kort tid blivit populära bland tv-profiler och kändisar och syns flitigt i tv-rutan och i modemagasin.

Produktionen

Anna designar och skapar originalsmycket för hand i Sverige.
Upplagorna är tillverkade av certifierad utförare. Alla smycken är gjorda av silver. Därefter läggs det på guld eller rutenium för att skapa de olika färgerna. Shieldmaid har valt att jobba med äkta material som är slitstarka, kan putsas upp samt återvinnas, hållbarhet är viktigt för oss.

Kollektioner

Designen har influerats av såväl mode som starka kvinnor och symboler för mod. Den första kollektionen utgår från skölden som symbol för skydd och styrka. Inspiration har hämtats modiga kvinnor som levde här för ettusen år sedan och från deras sköldhängen. Men designen har givits ett nutida uttryck. Mönster är ett återkommande tema i smycken från Shieldmaid. Inspiration till de olika mönstrena är hämtade från dåtid och nutid. Kollektionen Shields är en blandning av svensk folklore och persiskinspirerat, vilket är i enlighet med hur man gjorde på tusentalet, man influerades av platser, människor och kulturer över hela världen, importerade föremål och mönster som man gjorde till sina egna.

Shields

Kollektionen Shields är Shieldmaids första kollektion och den var också starten på företaget Shieldmaid. Kollektionen består av smycken formade som runda sköldar. Skölden är en symbol för både skydd och mod. Det betyder att vi alla har en inneboende skörhet men också styrka och mod.   Inspirationen till både företaget och till kollektionen kommer från modiga kvinnor som vågade ge sig ut på okända och farofyllda äventyr. Som skydd och bevis på sitt mod bar de en sköld.

I kollektionen Shields använder vi skölden som symbol för att vi alla kan behöva lite extra mod ibland. Inför små eller stora beslut, inför små eller stora händelser, så handlar det om att våga tro på sig själv och våga följa sitt hjärta.

Brave & Gorgeous

Kollektionn Brave & Gorgeous, modig och vacker, är den andra av Shieldmaids kollektioner.

Med kolektionen vill vi påminna om kvinnors inneboende mod, styrka och skönhet. Mod och skönhet är inga motsättningar. Tvärtom förstärker de varandra. Vi önskar med den här kollektionen att kvinnor ska känna sig just modiga och vackra.

My Story

Kollektionen My Story handlar om att vi alla har vår unika berättelse att berättta. Att vi alla har en inre kompass som kan leda oss precis dit vi vill om vi bara låter den göra det. Det som oftast står emellan oss och vår egen inre kompass, inre sanning, är rädslor. Rädd att inte passa in rädd att vara för mycket, eller för lite eller helt fel. Och det begränsar oss från att leva fullt ut. Det kan göra att vi tappar kontakten med den inre kompassen. Med kollektion vill vi väcka frågan om vilken kompass jag egentligen styr mitt liv. Är det min egen eller navigerar jag utifrån rädslor, eller min uppfattning av omgivningens förväntningar. Vem är det som håller i pennan i berättelsen om mitt liv.