Ett smycke blir till

Från idé till färdig kollektion

Många frågar mig hur det går till när jag skapar en ny kollektion. Är det svårt att vara kreativ? Att komma på nya smycken? 

Det kreativa är egentligen den lätta biten tycker jag. Den processen pågår hela tiden. Jag kan få idéer precis när som helst. Det kan vara att jag ser en person på tunnelbana i Stockholm med något spännande smycke på sig som ger mig en idé om ett Shieldmaidsmycke, det kan vara någon vacker form eller mönster i gatusten som väcker en idé, det kan vara något jag läser i en dagstidning som sår ett frö. Så fort det poppar upp en tanke, en idé, till ett nytt smycke, skriver jag ner det i min mobil, eller skissar ner det i på en lapp och tar en bild med mobilen. Och på det här sättet samlar jag på mig underlag tills den dag då jag sätter mig och mer strukturerat börjar skapa.

Älskar att arbeta i vårt luftiga ljusa kontor. Takrymden, de ljusa färgerna och stora fönsterpartierna ger mig utrymme för tankar och skapande.

Under den aktiva skaparprocesser vill jag helst jobba ostört och under flera sammanhållna dagar. Då sorterar jag bort och väljer ut de idéer jag tror mest på. Jag lyssnar inåt och låter min magkänsla styra mig. Jag visualiserar olika smycken för min inre blick och sedan sätter jag igång och börjar skapa. Jag arbetar på olika sätt. Jag skissar, gör moodboards, gör modeller i lera och skriver små budskap som passar ihop med modellerna. 

Skisser i stadiet när idéer börja närma sig det som ska bli till prototyper.

När jag sedan har fått fram ett antal smycken som jag skulle vilja förverkliga mailar och skickar jag över underlagen till vår samarbetspartner som tar fram modeller åt oss. Oftast tar det 6 till 8 veckor innan modellerna kommer tillbaka till oss. Då ske en ytterligare sållning av vilka smycken oss slutligen kommer att tas i produktion. Detta är alltid svårt. Jag är alltid så sugen på att ta alla nya smycken i produktion, men samtidigt vill jag inte ta fram för många nyheter i taget och måste därför välja… Det är jättesvårt.

Tur då att jag har bra medarbetare på kontoret, och så vår lilla sibiriska tiger Aila förstås. Hon gillar att lägga sig precis mitt på arbetet som man håller på med 🙂 

Nu har vi precis lanserat nyheter men har redan ett gäng nya smycken att presentera i vår. Det gäller att ligga långt före för att få allt att klaffa inför en lansering. Helst ska jag ha smyckena på mitt bord flera månader i förväg så att det finns tid för justeringar. 

På bilden Mini Shield Ring Gold och Mini Shield Bangle Gold, båda tillverkade av återvunnet sterlingsilver och förgyllda med ett lager av återvunnet guld 14 karat. 

Inför en lansering är det mycket som ska göras. Produktfoton ska tas. Då åker jag ner till Malmö till vår underbara fotograf Pernilla Wästberg. Tillsammans går vi igenom smycke för smycke och bestämmer hur smycket ska presenteras genom produktbilden. Sedan gör Pernilla ett fantastiskt och noggrant arbete. Inför den här lanseringen hade vi verkligen tidsbrist och Pernilla jobbade hela helgen för att vi skulle kunna hålla vår deadline för lanseringen. Det är så värdefullt att ha samarbetspartners som har ett sådant engagemang. Helt ovärdeligt för oss!

Brave & Gorgeous Amethyst Ring – En ring av återvunnet silver och med en äkta ametist. De naturliga stenarna kan variera i färgen. 

Brave & Gorgeous Amethyst Ring Den ametist vi använder är av det ljusare slaget. Det finns mörkare ametister som brukar kallas “African amethyst”, men stenen vi använder är från Brasilien och av det ljusare slaget.

Den 14 september lanserade vi våra nyheter och det är alltid lika spännande att få respons. So far so good. Vi har fått väldigt positiv respons så här långt och jag tycker själv att det känns som en starkt kollektion, eller inte kollektion men nyheter inom våra befintliga kollektioner. Men starka smycken helt enkelt. Hoppas ni också tycker det. Alltid svårt att veta hur många av varje smycke vi ska ta fram till en lansering. Företagsekonomiskt är det inte särskilt klokt att ta fram för många exemplar om det skulle visa sig att något smycke inte säljer så bra. Man vill inte binda upp sitt kapital i ett lager så att säga.

Våra senaste örhängen som tyvärr redan efter en månad sålde slut. Mini Shield Clover Earrings – för att vi behöver både mod och lite tur för att lyckas. Samtidigt tror jag att turen kommer till den som utsätter sig för den.

Nu har det gått en månad sedan lanseringen och vi kan konstatera att våra Örhängen Mini Shield Clover gått riktigt bra och tyvärr redan är slut i silver. Men om du blev utan, häng på låset i slutet av november och se till att du får tag på ditt exemplar.

Vi har samlat alla nyheter på en sida på webben. Det skulle vara kul att veta vilken som är din favorit bland våra nyheter. Skriv gärna en kommentar nedan. Gillar du silver eller guld? Med eller utan stenar? Med eller utan sköld? Vill du ha en utförligare presentation av smyckena i ett eget blogginlägg?

Tack för att du läste!
Be Shieldmaid/ Anna

 

8 replies on “Ett smycke blir till

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.